Search

Team

Maria Nastac - Președinte ECOM - Cercetător principal I

Ticuța Negreanu - Vicepreședinte ECOM - Conferențiar dr.

Bogdan Negreanu - Membru ECOM - Șef lucrări dr.

Karina Gheorghiu - Membru ECOM - Inginer

Alina Resteanu - Membru ECOM - Avocat

Raluca Vătafu - Membru ECOM - Economist


Mărioara Godeanu - Membru de onoare - Academician

Floarea Damaschin - Membru ECOM - Profesor dr.

Vasile Sîrbu - Membru ECOM - Profesor dr.

Aurelia Meghea - Membru ECOM - Profesor emerit dr.

Mariana Arcuș - Membru ECOM - Conferențiar dr.

Andreea Baltă - Membru ECOM - Economist

Mihaela Condur - Membru ECOM - Asistent cercetare

Daniela Ivan - Membru ECOM

Constantin Stavrositu - Membru ECOM - Contabil șef

Dana Stavrositu - Membru ECOM - Profesor liceu

 

 

Wastewater treatment sludge and marine biomass from Romanian Black Sea Coast as innovative biosolid composite

projectimg1Constanta - 24 Iulie 2009 , ECOM – Asociatia de Protejare a Omului si a Mediului pentru Dezvoltarea Durabila in Lume – “Wastewater treatment sludge and marine biomass from Romanian Black Sea Coast as innovative biosolid composite”.

 • Asa cum bine stim s-a dat demult startul la competitiile pentru fonduri europene, fonduri care se pare cu greu sunt obtinute de catre autoritatile romanesti sau de catre marile centre de cercetare; totusi, se dovedeste ca exista potential uman si oameni entuziasti care, prin munca asidua si continua au reusit sa obtina finantarea pe un program de cooperare europeana.In acest sens, ECOM , asociatie nonguvernamentala, alaturi de parteneri de valoare din domeniile de cercetare reuseste sa transforme o ipoteza stiintifica ce pleaca de la o necesitate stringenta a zonei costiere intr-un proiect ce valoreaza 440.000. Salutam pe aceasta cale initiativa si munca depusa in speranta ca munca lor va fi un exemplu pentru alte organizatii si institutii dar mai ales pentru autoritatile locale care ar putea cu fonduri nerambursabile sa actioneze mai mult in interesul cetatenilor.
 • Proiectul survine in contextul efectului de sera tot mai pronuntat si a poluarii accentuate care transforma conceptul de dezvoltare durabila dintr-un termen teoretic intr-unul palpabil, existand un interes din ce in ce mai marit in a gasi solutii practice pentru a ajunge la acest obiectiv. In acest sens numeroasele fonduri oferite prin programele de finantare ale organizatiilor si institutiilor europene au devenit atractive pentru organizatiile non guvernamentale specializate pe astfel de probleme.
 • ECOM – Asociatia de Protejare a Omului si a Mediului pentru Dezvoltarea Durabila in Lume” - singura organizatie non guvernamentala specializata in proiecte de cercetare stiintifica pe programe de mediu si dezvoltare durabila din Constanta – prin finantare de la Innovation Norway prin « Programul Norvegian de Cooperare pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Durabilă in Bulgaria şi România” va demara proiectul cu titlul “Wastewater treatment sludge and marine biomass from Romanian Black Sea Coast as innovative biosolid composite” 
 • Proiectul isi propune ca pe durata a doi ani sa efectueze o cercetare fundamentala cu propuneri aplicative asupra unor ipoteze stiintifice privind biomasa marina si namolurile reziduale. 
 • La sfarsitul proiectului va rezulta o propunere de proiect pe Programul FP 7 al Uniunii Europene , programul de cercetare stiintifica de excelenta la cel mai inalt nivel european, pe segmentul de cercetare in Protectia Mediului.
 • Coordonarea proiectului va fi asigurata de Organizatia Non Guvernamentala ECOM iar partenerii sunt reprezentati de:

NIVA – fundatie privata de cercetare cu sediul in Norvegia. NIVA este cel mai mare centru de cercetare interdisciplinara pe probleme legate de domeniul apelor, avand printre activitati monitorizarea resurselor , executarea de studii de fezabilitate, managementul resurselor de ape si oferirea de informatii privind problemele de ape catre autoritati, atat la nivel national cat si la nivel international.

Univesitatea Ovidius din Constanta – universitate de stat cu 16 facultati, avand peste 17.000 de studenti , cel mai mare centru universitar din Judetul Constanta.

Centrul National de Consultanta pentru Protectia Mediului, organizatie non profit infiintata in cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, sub programul Tempus al Uniunii Europene.

De asemenea, proiectul se va derula in cele mai bune conditii de colaborare internationala si prin ajutorul oferit de Ambasada Norvegiei.

 • In urma unei astfel de colaborari, daca rezultatele cercetarilor din cadrul proiectului sunt cele scontate, se pot obtine beneficii majore atat pentru locuitorii din zona litoralului cat si pentru cei care vor sa se bucure de o vacanta insorita pe un litoral curat.
 • Toate rezultatele si beneficiile scontate au in vedere dezvoltarea durabila in lume, prin protejarea mediului inconjurator si folosirea resurselor naturale in mod eficient.
 • Avand in vedere toate aceste aspecte, in primul rand trebuie salutata hotararea asociatiei nonguvernamentale ECOM si a grupurilor universitare de a gasi solutii viabile de protejare a mediului si bineinteles programul de cooperare Romano-Norvegian care a facut ca acest proiect sa se poata desfasura in conditii optime in vederea obtinerii celor mai bune rezultate.

Analiza comparativă a consecinţelor etice şi diferenţelor legale care rezultă din practicile clinice a ţărilor membre ale UE şi impactul lor

projectimg1Acronimul proiectului a fost TWR. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 1 august 2006- 31 octombrie 2006 şi a avut un buget de 194 509 lei.

Directorul de proiect din partea partenerului roman a fost preşedintele Asociaţiei de Protejare a Omului şi a Mediului pentru Dezvoltare Durabilă în Lume – Nastac Maria.

Principalul obiectiv al acestui proiect a fost: Cercetarea analitică comparativă a consecinţelor etice în emergenţa cu aspectele legislative, culturale, economice, teologice, tehnologice, a experimentelor clinice din ţările membre UE şi ţările în curs de aderare, inclusiv participarea la un workshop de instruire în Europa Centrală.

Obiectivele strategice ale proiectului au urmărit:

 • întărirea rolului comunităţii ştiinţifice româneşti în comunitatea ştiinţifică şi tehnologică europeană;
 • promovarea anticipativă şi îndreptăţită a unei comparaţii privind cercetarea internaţională, din punct de vedere etic şi legal al practicilor medicale în clinici spitaliceşti;
 • participarea la un workshop de instruire pentru cercetătorii din noile state member şi a celor în curs de aderare.

 

Obiectivele fundamentale care au stat la baza desfăşurării acestui proiect au fost:

 • iniţierea unei noi metodologii pentru cercetarea comparativă;
 • promovarea transferului global de cunoştinţe în cadrul parteneriatului;
 • posibilitatea comparării eticilor cercetării internaţionale şi a practicilor legale în clinicile medicale;
 • identificarea prevederilor(predicţia) în disciplinele studiate;
 • integrarea într-o echipă multidisciplinară la un workshop de instruire pentru cercetători;
 • diseminarea rezultatelor obţinute.

Informarea, Conștientizarea și Implicarea Activă a Cetățenilor Județului Constanța asupra Necesității Protecției Mediului și Educarea Ecologică a Tinerei Generații

projectimg3Proiectul a fost elaborat de Asociaţia de Protejare a Omului şi Mediului pentru Dezvoltare Durabila în Lume – ECOM.

Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a 8 luni, de la 01.10.2007 până la 30.06.2008.

Descrierea proiectului: proiectul a urmărit:

Crearea unui cadru operaţional de informare/educare a cetăţenilor adulţi şi a tinerilor din judeţul Constanţa cu privire la problemele de mediu din judeţ şi participarea activă prin:

 • activităţi de educare informală prin organizarea unei campanii de media, prin mass-media locală şi naţională (presă şi televiziune);
 • activităţi de educare informală prin campanie prin internet (prin pagina de web proprie a proiectului şi linie de chat pe probleme specifice de mediuale judeţului şi în particular ale oraşului Constanţa;
 • activităţi de educare formală (evenimente de mediu specifice) a cetăţenilor la diverse evenimente de mediu;
 • activităţi de educare şi informare prin campanie de afisaj indoor;

 

Crearea unui instrument operaţional de informare consţientizare a problematicii de mediu din municipiul şi judeţul Constanţa;

Crearea unui cadru organizat de largă amploare privind abordarea problematicii de mediu, accesului la informaţia de mediu şi participării publice a tuturor cetăţenilor judeţului Constanţa:

 • campanie de informare şi consţientizare în masă, vizând populaţia municipiului Constanţa, a oraşelor Medgidia, Cernavodă, Ovidiu, Eforie, Techirghiol, Mangalia, la toate nivelurile de educaţie, pentru toate categoriile de vârstă cuprinse între 6 şi 65 de ani;
 • crearea sentimentului de responsabilitate şi implicare a cetăţeanului faţă de valorile mediului înconjurător;

Partners

Evenimente

Cercetători constănțeni premiați la salonul de la Nurenberg

medalEchipa de cercetători din ECOM Constanța medaliată la “Salonul Internaţional Idei - Invenţii – Noi Produse – iENA 2012” pentru brevetul de inventie cu titlu “BIOCOMPOZIT FERTILIZATOR ECOLOGIC SI PROCEDEU DE OBȚINERE A ACESTUIA“

Read more...

Întâlnire cu ambasadorul Norvegiei

Stimati colaboratori,

Marti, 30 noiembrie 2010, ora 12.00, dl. Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei in Romania va veni la Constanta. Dl Ambasador va participa la prezentarea unui proiect desfasurat sub coordonarea Asociatiei ECOM si finantat de statul norvegian, proiect care vizeaza valorificarea namolului rezidual rezultat la statiile de tratare a apelor si a biomasei marine de pe coasta Marii Negre pentru realizarea unui compozit biosolid inovativ ca fertilizator agricol, 100% ecologic.

Read more...

Wastewater treatment sludge and marine biomass from Romanian Black Sea Coast as innovative bio solid composite

Ecom Constanta in parteneriat cu NIVA -Norvegia, Universitatea Ovidius din Constanta si Universitatea Politehnica Bucuresti, organizeaza conferinta de presa a proiectului cu titlul “Wastewater treatment sludge and marine biomass from Romanian Black Sea Coast as innovative bio solid composite”, finantat prin Programul de Cooperare Romano-Norvegian.
Conferinta va avea loc in data de 26.04.2010, la ora 12.00, in Sala de conferinte a Millenium Business Centre, situat in Constanta, Bdul. Mamaia, nr. 135-137